
Dat was me even schrikken deze week! Net zoals in Florida mag je daar in het openbaar voortaan ook nauwelijks meer roken.
De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, schijnt een fervent anti-roker te zijn, dus heeft ie dat besluit er even doorheen gejast. Hij vergeet voor het gemak even dat in de States, en dus vooral in het übervolle New York, de meest smerige en vervuilende auto’s ter wereld rijden.
Amerika. Vreemd land. De president van dit land heeft wat menselijker trekjes als de koningin van Engeland, die, net als Obama deze week, een Guinness kreeg voorgeschoteld en er vriendelijk naar bleef staan kijken, alsof het een museumstuk was. Obama dronk het gehoorzaam op. Of ie het echt lekker vond, vertelt het verhaal niet.
Een paar jaar terug had het bedrijf waar ik werkte, enkele Amerikaanse collega’s op bezoek. Of ik die ’s ochtends uit het hotel wilde oppikken. Tuurlijk. Handig laverend tussen het verkeer, kwam ik op de goede baan terecht om links af te kunnen slaan naar de fabriek.
“If you were to drive like this in the States, you would surely get a lawsuit” zei de collega, van origine Zweeds, maar al jaren in de USA woonachtig.
Ik was eens op vakantie in de Algarve, Portugal. In het heerlijke avondzonnetje zat ik buiten op het terras te genieten van een heerlijke witte Portugese wijn, met een sigaretje. Naast mij, buiten, zat een Amerikaans echtpaar, dat mij vriendelijk verzocht om mijn sigaret uit te maken, want de Lady werd er niet goed van.
In Amerika mag je iedereen voor van alles vervolgen. Als je een scheet laat en de buurman heeft daar last van, kun je via de arts die je darmprobleem onder controle probeert te krijgen, door de rechter worden gedaagd tot genoegdoening voor het leed van de buurman.
Maar Amerika weigert het Kyoto-verdrag te tekenen. Terwijl geen land ter aarde zo ontzettend veel Co2-uitstoot veroorzaakt als zij.
Dus waarom nu die hetze tegen het roken? Omdat je er kanker van krijgt? Van zeuren krijg je kanker. Van luchtvervuiling krijg je kanker.
Amerika heeft nog steeds geen dekkend gezondheidszorgsysteem.
Je kunt daar, geloof ik, beter advocaat worden, dan arts.
Een goede vriend van mij reisde samen met zijn Amerikaanse agent door de States. De agent werd ziek, erg ziek. Mijn collega kwam met de halfdode en volledig bewusteloze agent in de armen de eerste hulp binnen. “Who is going to pay for this patient?” vroeg het personeel. Pas toen de creditcard uit zijn achterzak was gehaald en geverifieerd, werd de comateuze man overgenomen en op een brancard gelegd. Het feit dat die twee minuten voor de centencontrole wellicht fataal hadden kunnen zijn, deed er niet toe. De eed van Hippocrates, die iedere arts moet afleggen, legt het in Amerika af tegen de Eed van Mammon.
Dus zal ik wel nooit naar New York gaan, zelfs als mijn poging om te gaan stoppen met roken gaat lukken. De macht van de burgemeester, die uitsluitend op persoonlijke titel deze maatregel heeft weten door te voeren, is voor mij dermate walgingwekkend dat ik er geen zin meer aan heb.
Daarnaast ben ik iemand die een hekel heeft aan grote, drukke, volle steden.
Ik kom nogal eens in Antwerpen. Heerlijk genieten van verrukkelijk eten, een heerlijk biertje op de Groenmarkt.
Minstens zes keer per nacht word ik gewekt door de sirene van politie of een ziekenauto.
Om maar te zwijgen over de vreselijke stank die er hangt. Als we dan ’s ochtends de stad weer uit rijden, krijg ik telkens de aandrang om te roepen: “Stop, stop” als we langs prachtige weilanden rijden, met koeien tot hun knieën in de mist. Dan draai ik langzaam het raam open en adem weer die heerlijke buitenlucht in. Waar je mag doen en laten wat je wilt. Waar niet diegene die de macht heeft, zijn eigen spielereitjes in uit kan leven.
Waar de lucht vrij is van de overheersing door een stelletje idioten, die door het geld van vriendjes (echte vrienden, Stine Jensen?) de ruimte hebben gekregen om hun eigen Sim-City te ontwerpen.
Want macht corrumpeert, hoe je het ook wendt of keert.
Al gaat het maar om een stukkie lucht tussen de bomen.